Adfærd

Forside > Artikler > Adfærd > Er din hund forberedt på ...

hund-nytårsaften

Vi mennesker elsker fyrværkeri, det er ofte flot, dramatisk, højlydt, dufter af krudt og rammer alle vores sanser. Sådan ser vores hunde ikke på sagen. Det første ”wheeee” fra en raket der farer mod himlen sender de fleste hunde på flugt hen under køkkenbordet. Hvad kan du gøre for, at din hund klarer sig bedre igennem nytårsaften? – det har hundeunivers.dk kigget nærmere på her.

Det er vigtigt at huske, at din hunds hørelse er meget bedre og mere følsom end vores. Tag f.eks. en Border Collie. Denne hunderace er avlet med henblik på at drive får. Border Collien kan nærmest høre et får nyse halvvejs oppe af et bjerg og derefter høre sin ejers fløjte og kommandoer deroppe, når den er nået frem for at finde fåret.
Høje lyde kan skabe fysisk smerte i hundes ører. Derfor kan hunde få enormt traumatiske oplevelser ud af en nytårsaften. En uheldig oplevelse kan følge din hund psykologisk hele livet. Er din hund først blevet bange for fyrværkeri, kan den blive bange for alt hvad den associerer hermed f.eks. torden, en bil der starter, lyn, en tabt gryde etc.

Nytårsaften kan også gå ud over dit hus og inventar, især hvis din hund er alene hjemme. Når en hund bliver bange for fyrværkeri tænker hunden ikke rationelt mere. Hunden kan prøve at gnave eller ridse sig igennem en dør for at kunne flygte eller næsten gå i chok under et bord.

For at din hund bliver mindst muligt stresset, og kommer godt igennem nytårsaften er der nogle simple råd du kan følge:

  • Hold altid din hund indendørs når der afskydes fyrværkeri udenfor. Luft din hund i god tid tidligere på dagen før fyrværkeriet starter.
  • Luk alle vinduer og døre så lyden mindskes. Træk gardinerne for. Er din hund vant til lyden fra tv’et og radioen, kan du tænde disse på lav lydstyrke for at blokere for noget af lyden fra fyrværkeriet.
  • Vær sikker på, at din hund har sit hundehalsbånd eller anden identifikation på sig også indenfor i huset.
  • Hav en sikker ”hule” klar til din hund, der hvor den bedst kan lide at gemme sig. F.eks. med noget gammelt tøj. Lad din hund gemme sig hvis den vil det, prøv ikke at få den til at komme ud igen.
  • Lad være med at nusse eller trøste en bange hund, den vil tro, at du også er bange. Dette kan gøre problemet værre. Vær i stedet rolig, afbalanceret, opfør dig normalt og ros rolig adfærd.
  • Prøv for så vidt muligt at være hjemme sammen med din hund. Kan du ikke det, bør du ikke blive sur, hvis hunden har været destruktiv i løbet af sin angst, når du kommer hjem.
  • Tag aldrig din hund med til et fyrværkerishow. Selvom hunden ikke giver hals eller piver betyder det ikke, at hunden er glad eller uberørt.
  • Har du en hund, som du ved bliver enormt bange eller stresset nytårsaften kan du konsultere din dyrlæge og evt. få et beroligende middel at give hunden på dagen.
  • Du kan forebygge din hunds angst ved at introducere uventede lyde i hundens træning i god tid inden nytårsaften. Det kan være lidt skramlen med gryder, et tabt nøglebundt eller andet, når hunden udfører andre tricks eller går tur mv. Hensigten er gradvist at introducere lydene – først på lang afstand og så tættere på – indtil hunden ikke bliver distraheret/bange for dem.

Billeder har rettigheder reserveret af dickuhne.

Hvad tænker du? - skriv en kommentar!

Du skal være logget ind for at kunne skrive kommentarer -  Opret bruger eller Log ind

Tilføj kommentar

Fællesskab

 

Kalender

<< Mar 2021 >>
mtotfls
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Events