Artikler

Forside > Artikler > Brevkasse: Hvad koster en hund ...

helene-kjærsgård-jensen

Helene Kjærsgård-Jensen svarer på spørgsmål vedrørende køb af hundehvalpe eller hunde i brevkassen her på Dogsuniverse.dk

Spørgsmål
Hvad koster en hund eller hundehvalp?

Svar
Nogle hunde koster nærmest kun det, som udgør omkostninger til dyrlæge, chipregistrering o.lign. Et ganske symbolsk beløb eller få tusinde kroner. Nogle hunde bortgives. Andre hunde koster op mod 15-30.000 kroner. de rigtigt dyre udstillings- , -sports eller brugshunde bliver handlet til endnu højere priser.

I prisen kan der være inkluderet stamtavle, skriftlig købsaftale hvor særlige betingelser er nedskrevet, diverse tilbehør, foder etc.

Mange tænker, at der ikke skal være for langt at køre for at hente hunden. Det må ikke være for dyrt, for tidskrævende eller besværligt at købe hunden.

Igen bør man tænke på, at det er et langvarigt foretagende, når man anskaffer sig en hund. Det er en stor tillidssag at købe hund af en opdrætter, og man gør sig selv og hunden en tjeneste ved at kende opdrætteren, hunderacen og have gennemtænkt sine egne livsbetingelser samt økonomien.

En hund koster mange penge i hundefoder, dyrlæge samt for manges vedkommende også pelspleje. Netop pelsplejen kommer som en kæmpe overraskelse for begyndere, der ikke har tænkt over, om de selv kan holde pelsen på en trimmehund, eller en hund der kræver jævnlig gennemredning og vask. Det kan koste store summer på et år, hvis man ikke selv vil varetage opgaven.

Dyre såvel som billige hunde kan lide af arvelige defekter eller sygdomme, der er opstået på grund af dårlig pasning fra opdrættersiden. Dette kan være noget man ikke umiddelbart kan spotte ved købet. Har man ingen ordentlig købsaftale, så er man uden rettigheder, hvis hunden bliver syg og dør af disse årsager.

Man kan blive fuldstændig rippet økonomisk og følelsesmæssigt ved at gennemgå et forløb med utallige dyrlægebesøg- og regninger, samt få en kæmpe nedtur fordi man allerede havde kastet sin kærlighed på det lille nye væsen, som måske ender fatalt.

Vær bevidst om, hvilken hund du køber og invester på rette måde
Det er absolut pengene værd at finde en eller flere opdrættere, tage på udstilling og kigge på hundene, tage på besøg i private hjem for at finde ud af, om man har fundet den rette hundetype.

Det lykkeligste resultat opnås oftest med god forberedelse, den rette investering af interesse, tid, og penge. Samtidig man skal ofre det antal kørte kilometer, der skal til for at finde den rette hund.

De rigtig gode opdrættere og klubber henviser gerne til hinanden, og åbner deres hjem for nye eventuelle købere samt giver grundig vejledning om hunderacen.

Hunde hos disse opdrættere har stamtavler, der ikke er forfalskede, laver reelle købsaftaler i overensstemmelse med købeloven og tlibyder også hjælp og vejledning efter man har hentet sin hvalp. Skulle der blive alvorlige problemer, er det god skik, at en ordentlig opdrætter interesserer sig for sit afkom også efter at have solgt hvalpene.

Opdrætter og raceklub hjælper gerne med at løse problemer med hunden. Ingen god opdrætter ønsker at se afkom på internat, eller aflivet på grund af sygdom eller såkaldte fejlkøb hos folk, der ikke rigtig vidste, hvad de gik ind til, da de købte hund.

Garanti er svær at stille, da et levende væsen jo ikke er en programmeret robot. Men som opdrætter og køber, må det være et mål, at man gør sit allerbedste for at alt går så godt som overhovedet muligt.

Impulskøb er utilrådeligt
Det er selvsagt, at man ikke skal impulskøbe, hvis man vil investere klogt og velovervejet. Så kære hvalpekøber: Giv dig god tid, så har du allerede opnået en stor besparelse.

Find ud af, om du vil gå efter en bestemt hunderace, have en internathund eller en hund fra et blandingsopdræt.

Tjek din økonomi, om du har råd til at bruge tusindvis af kroner nu – men især i de kommende år. For en hund koster ekstra mange penge, hvis den er syg og lider af genetiske skavanker på grund af f.eks. en dårlig opdrætter og tivivlsom afstamning.

Gør op med dig selv, om du på længere sigt faktisk ønsker at deltage i konkurrencer, hundeudstilling, opdræt o.lign. for i så fald vil du behøve en hund med den rette stamtavle fra en kendt og troværdig opdrætter med en god hundeforening bag papirerne.

Hvis du vil have disse muligheder, skal du måske give noget mere for hunden, men det kan vise sig at være den rette investering for dig.

Mvh. Helene

Har du selv et spørgsmål til Helene Kjærsgård-Jensen vedr. køb af hunde eller hundehvalpe, så email dit spørgsmål til brevkasse@dogsuniverse.com

Hvad tænker du? - skriv en kommentar!

Du skal være logget ind for at kunne skrive kommentarer -  Opret bruger eller Log ind

Tilføj kommentar

Fællesskab

 

Kalender

<< Apr 2021 >>
mtotfls
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Events

Relaterede artikler