Adfærd

Forside > Artikler > Adfærd > Analkirtler hos hunde – hvad ...

Analkirtler hos hunde - hvad er det?

Det ser ofte sjovt ud når hunde gnider enden henover trægulvet eller kurer rumpen henover gulvtæppet, men det skyldes desværre ofte at hunden har problem med analkirtlerne også kendt som analsækkene.


Hvad er analkirtler hos hunde

De fleste rovdyr har analkirtler, herunder også kældedyr som hunde. Analkirtlerne hos hunde er 2 små kirtler på størrelse med en ært hos små hunde og op til størrelsen af en hasselnød hos større hunde.

En analsæk består af et hulrum og analsækken indeholder et et ildelugtende sekret og analkirtler kaldes derfor også for duftkirtler. Formålet med udtømningen af analkirtlerne, er at markere hundens territorie og at genkende og identificere andre hunde. Sekretet kan dog også udtømmes i forbindelse med at hunden bliver bange, bliver utryg eller går i panik.

Normalt sker tømningen af analkirtler hos hunde i forbindelse med at hunden har afføring, idet afføringen presser på analkirtlerne og kirtlerne derfor tømmes sammen med afføringen.

Hvor sidder analkirtlerne på hunden
De 2 analkirtlerne sidder på hver sin side af endetarmsåbningen mellem de indre- og de ydre ringmuskler. Hvis du forestiller dig hundens endetarmsåbning som et ur, sidder analkirtlerne kl. 4 og kl. 8.

Problemer med analkirtlerne
Der kan opstå problemer med analkirtlerne, hvis ikke sekretet i analkirtlerne udtømmes dagligt. Sekretet kan ophobe sig og der kan udvikle sig såkaldt analsækbetændelse. Årsagerne til at analkirtlerne ikke tømmes kan eksempelvis være:

  • at kanalerne er forsnævrede
  • at sekretet bliver tyktflydende eller tørt
  • at hunden har diarre eller for blød afføring

De fyldte analsække kan medføre ubehag for hunden i form af symptomer som:

  • hunden slikker og bidder sig i området
  • Hunden ”kører slæde” altså sætter sig på enden og trækker sig frem med forbenene
  • Hunde nægter at rejse sig eller at gå i svære tilfælde

Hvad er analsækbetændelse?
Hvis analkirtlerne ikke af sig selv bliver tømt eller ved hjælp af ejeren eller dyrlægen, bliver analkirtlerne forstørrede og inflammerede (opsvulmede) og trykker derfor på endetarmsåbningen, hvilket medfører ubehag hos hunden. Huden over analsækkene kan også revne hvilket kan betyde udflåd af blodigt sekret.

Der kan også opstå en decideret bakteriel infektion i analkirtlerne, dette vil dog medføre andre symptomer såsom feber og eventuelt dannelse af bylder, som skal behandeles med antibiotika.

Op til 12% af alle hunde fordelte ligeligt mellem hanhunde og tæver, der kommer til dyrlæge får konstateret analsækbetændelse eller fylde analsække.

Hvordan behandles analsækbetændelse
Når analsækkener er overfyldte og inflammerede, findes der kun én løsning og det er at tømme dem. Dette gøres ved at dyrlægen eller hvis du selv har lært det, klemmer kirtlerne en af gangen med tommelfingeren og pegefinderen (brug gerne noget vat og naturligvis engangshandsker) , indtil al sekretet er tømt ud af analsækkene.

Er det ikke nok til at tømme analkirtlerne puttes pegefingeren ind i endetarmen og med tommelfingeren udvendigt tømes analkirtlen en af gange. Det kan ofte være nødvendigt at gøre dette løbende over flere dage. Det kan også være nødvendigt at skylle analsækkene, hvilket bør gøres af en dyrlæge.

Hvis hunden gentagne gange oplever fyldte analsække eller direkte bylder kan en operation være nødvendigt. Ved en operation fjernes begge kirtler og fjernelsen af analsækkene indebærer ikke efterfølgende nogen gener for hunden, når først de meget små sår efter operationen er helet.

Hvordan undgås fylde analsække
Alle hunderacer kan få analsækbetændelse, har hunden dog løbende diarre eller ”blød mave” så overvej at skifte til et andet hundefoder, gerne med meget fiber for at få en normal afføring.

Se alle vores artikler om hunde her

Har du oplevet at din hund har fyldte analsække så skriv gerne om din erfaringer herunder.

Hvad tænker du? - skriv en kommentar!

Du skal være logget ind for at kunne skrive kommentarer -  Opret bruger eller Log ind

Tilføj kommentar

Fællesskab

 

Kalender

<< Apr 2021 >>
mtotfls
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

Events

Relaterede artikler