Artikler

Forside > Artikler > Amerikansk rapport sammenligner risikoen for ...

blandingshund

Er blandingshunde generelt sundere end racehunde? Dette emne har været til diskussion mange gange blandt hundefolk. Nu har en amerikansk undersøgelse kigget data i dyrlægejournaler igennem for at finde frem til et svar.

Undersøgelsen blev offentliggjort i juni magasinet for American Veterinary Medical Association. Forskerne har kigget på 27.254 amerikanske hunde, som er diagnosticeret med sygdomme igennem en 15 år lang periode.

På sporet af genetiske sygdomme
Undersøgelsen har titlen: “Prevalence of inherited disorders among mixed-breed and purebed dogs: 27.254 cases (1995-2010)”. Der blev kigget på 24 forskellige genetiske sygdomme blandt hundene i undersøgelsen. Der blev fundet 13 genetiske sygdomme i samme omfang blandt både gadekryds og racehunde. Herunder bl.a. hoftedysplasi, Addisons syndrom, Cushings syndrom, Patella Luxation og forkellige former for kræft.

Forskelle mellem blandingshunde og racehunde
10 forskellige sygdomme blev fundet oftere i racehunde herunder bl.a. albue dysplasi og grå stær. For 10 andre sygdomme herunder bl.a. hoftedysplasi, Cushings syndrome, forskellige kræftformer mv. havde racehundene ikke højere risiko end blandingshunde. Blandingshunde havde en højere forekomst af CCL end racehunde.

Risikoen for arvelige genetiske sygdomme er nogenlunde den samme hos begge typer hunde
Konklusionen på undersøgelsen blev således, at for de fleste arvelige sygdomme har racehunde ikke en større risiko for at udvikle dem end blandingshunde. Arvelige sygdomme kan beviseligt være tilstede i visse hunderacer, men 13 af de 24 sygdomme, som blev undersøgt, var tilstede i hele hundebestanden inden racespecifik avl, og risikoen var således den samme for, at en racehund eller blandingshund ville udvikle sygdommen.

Racehunde som bruges i avl testes ofte for visse arvelige sygdomme
En anden faktor, som ikke er indgået i undersøgelsen er, at mange racehunde gennemgår tests inden de bruges til avl for at påvise arvelige sygdomme, som en blandingshunds forældre typisk ikke har gennemgået, da et gadekryds ofte er resultatet af en “svipser”, og ikke ønsket avl.

Risikoen for indavl er selvfølgelig større hos racehunde med en relativt lav hundebestand, men et gadekryds afledt af samme hunderace kan naturligvis have samme risiko.

Find hele rapporten her

Hvad tænker du? - skriv en kommentar!

Du skal være logget ind for at kunne skrive kommentarer -  Opret bruger eller Log ind

Tilføj kommentar

Fællesskab

 

Kalender

<< Mar 2021 >>
mtotfls
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Events

Relaterede artikler